Premierul israelian a declarat că a ordonat armatei „să pregătească” o ofensivă la Rafah, cel mai sudic oraş din Fâşia Gaza.
Benjamin Netanyahu a apreciat că victoria asupra Hamas este „o chestiune de luni”.
Într-un discurs difuzat la televiziune, Netanyahu a estimat că respectarea cerinţelor mişcării islamiste palestiniene Hamas „nu va duce decât la un alt masacru”.
Declarațiile sale survin în timp ce şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, se află în Israel pentru a discuta cu privire la un armistiţiu.
De câteva zile există temeri cu privire la o ofensivă asupra Rafah, oraş situat la graniţa cu Egiptul şi care găzduieşte în prezent majoritatea populaţiei teritoriului palestinian, care s-a refugiat spre sud din cauza luptelor.
Peste 1,3 milioane de persoane strămutate, de cinci ori populaţia iniţială a oraşului, se află la Rafah și trăiesc în condiţii disperate, potrivit ONU.
„Soldaţii noştri eroici luptă în prezent la Khan Younes, principalul bastion al Hamas. Am ordonat forţelor de apărare israeliene să pregătească o operaţiune la Rafah, precum şi în două tabere de refugiaţi, ultimele bastioane ale Hamas”, a explicat Netanyahu.
„Presiunea militară continuă este o condiţie esenţială pentru eliberarea ostaticilor. Capitularea în faţa cerinţelor delirante ale Hamas (…) nu numai că nu va duce la eliberarea ostaticilor, dar va antrena un alt masacru şi un dezastru pentru statul Israel pe care niciunul dintre cetăţenii săi nu este pregătit să le accepte”, a subliniat premierul israelian.
Aceste declaraţii au loc în timp ce Statele Unite, Qatarul şi Egiptul îşi intensifică eforturile pentru a-i determina pe beligeranţi să depună armele în vederea eliberării ostaticilor israelieni şi a deţinuţilor palestinieni, precum şi pentru furnizarea de ajutor umanitar mai consistent în teritoriul palestinian asediat.
Norvegia, unul dintre puţinii donatori majori care şi-a menţinut ajutorul acordat Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), a anunţat miercuri plata a 275 de milioane de coroane (24 de milioane de euro) către agenţie ca răspuns la situaţia „catastrofală” a palestinienilor.
„UNRWA este mult mai mult decât o organizaţie umanitară. Reprezintă angajamentul comunităţii internaţionale de a satisface nevoile de bază ale refugiaţilor palestinieni până la găsirea unei soluţii politice a conflictului”, a declarat şeful diplomaţiei norvegiene, Espen Barth Eide.
„Este complet exclus ca Norvegia să renunţe la acest angajament într-un moment în care Fâşia Gaza este practic în ruine”, a adăugat el.
Mai mulţi donatori importanţi, cum ar fi Statele Unite, Germania sau Marea Britanie şi-au suspendat finanţarea UNRWA, în centrul unei controverse după acuzaţiile Israelului împotriva a 12 dintre cei 30.000 de angajaţi regionali suspectaţi că ar fi fost implicaţi în atacul Hamas din 7 octombrie.
„Aceste acuzaţii sunt şocante şi cerem transparenţă deplină. Cu toate acestea, nu ar trebui să pedepsim colectiv milioane de oameni pentru presupusele acţiuni a 12 membri ai personalului UNRWA”, a subliniat ministrul norvegian.